Telefon
WhatsApp
İbrahim Yılmaz Hacıhasanoğlu Köşe Yazısı: Kapı Kapı İstanbul

Şehirlere kapılardan girilirdi eskiden. Kapılar, içinde gizli hikâyeler barındıran gizemli sandıklar gibiydi. Bir kapı ne çok şeye şahit olabilir bir bilseniz... Bir ordunun yazdığı şanlı bir zafere, hazin bir yenilgiden sonra bir devletin yıkılışına, bir çağın kapanıp yeni bir çağın açılışına... Bir kapı nasıl büyük acılara tanıktır bir bilseniz... Kaç afetin mağdurudur, kaç darbeye maruz kalmıştır? Bazısı bunca acıya dayanamayıp yıkılmıştır ama kimileri var ki hala dimdik ayakta...

Nice mevsimler, nice karlar, fırtınalar, parlak güneşli baharlar, neşeli bayramlar, kalabalık törenler, hüzünlü ayrılıklar, saadet dolu kavuşmalar, nice sevgilinin vuslatına adres olur kapılar...

Bu şehrin 55 kapısından sadece 40’ı kaldı. Bazısı Bizans’tan kimisi Osmanlı’dan 11 kapı hala dimdik ayakta. Her birinin ismi farklı hikâyesi ayrı...

Mesela ALTINKAPI... Kaç imparatorun, kaç komutanın mağrur bir edayla atının üzerinde şehre girişini gördü. Her biri karşısında selama durdu. Her zaferin sevincine görkemiyle ortak oldu.

Payitahtı Edirne’ye açan EDİRNEKAPI’nın ondan aşağı kalır yanı yoktur. Eyüp’te kılıcını kuşanan bu kapıdan geçti ilk olarak. Yedi tepeli şehrin en yüksek tepesinde tüm padişahların incisiydi bu kapı.

Ya fethin kapısı TOPKAPI? Kaç faniye nasip olmuştur ki bu şanlı zafere ilk anından son dakikasına kadar şahit olmak? Bu gururla zamana karşı koyup hala dimdik ayakta kalabilmiştir belki de.

YEDİKULE kapısı ise bir facia kapısıdır. Hala zindanlarından yükselen ürpertici çığlıklar soğuk bir rüzgâr gibi yalayıp geçiyor duvarlarını. Çift başlı kartal kabartmalı kapısında o hazin trajedinin izlerini görmek mümkün hala.

Diğer kapılar direnirken yanındaki burcun büyük zelzeleye dayanamayıp çatlamasından almıştır ismini ÇATLADIKAPI.

İstanbul panoramasının en açık şekilde izlendiği kapıydı BELGRAD kapı, Belgradlı esirlerin civarda yaşamasından ötürü almıştı ismini, Osmanlı bir süre KAPALI kapı ismini verse de.

EĞRİKAPI’nın isminde nasıl bir gizli hikâye yattığını anlamak için ise az buçuk merak ve biraz da araştırma tutkusu yeterli olacaktır. İstanbul halkının tüm dünyayı aydınlatan evliyaya, din büyüklerine verdiği değer bu kapının isminde saklı.

Topkapı ahırlarına açılan kapı olduğu için ismini aldı AHIRKAPI. Yıllardır tarihi yarımadanın en güzel manzarasına tanık olmakta.

Şehirlerin gücü kapılarındaki efsanelerinde saklıydı eksiden. Her kapı aralanarak başka bir masala sayfa açardı. Şimdilerde şehrin hızı ve gürültüsünden unutmuş olsak da bunları, İstanbul bir kapılar kentidir. Eşiğinde durup mazinin ışıltılı mevsimlerini seyretmemiz için olağanüstü fırsatlar sunan bu kentin çağrısına kulak kabartalım ve girelim her kapısından ürpererek.

İstanbul Fethi’nin anısına...

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Güngören Nöbetçi Eczaneler

Anket

E-Bülten Aboneliği