Telefon
WhatsApp
Gökhan ARSLAN Köşe Yazısı: Güngören Neresi

Güngören 7.2 km2’lik yüzölçümü ile kişi başına 0.6 m2 ‘lik yeşil alanı ile İstanbul ilinin en küçük yüzölçümüne sahip 11 mahalleden oluşan ilçemizdir.  Doğuda Zeytinburnu, Esenler güneyde Bakırköy, batıda Bahçelievler ve Bağcılar ilçelerine komşudur. Nüfus olarak 290.000 kişi olan Güngören’de kilometrekareye yaklaşık 40000 kişi gibi yüksek bir nüfus düşmektedir.

Tarihsel olarak bakmak gerekirse kısacası Eski bir Rum köyü olan Güngören, Cumhuriyet döneminde Muhmutbey Köyü nahiye merkezine 9 köy ile birlikte bağlanmadan önce, Vidos adıyla anılır ve Papaz (Papazın) çiftliğini işletenler tarafından satılan ve yaklaşık 50 çiftçi ailesinin bulunduğu bir köy olarak bilinirdi. Sultan Genç Osman (1618-1622), ava meraklı bir padişahtı. Güngören Köyiçi’nde, günümüzde ilçenin nadir tarihi eserlerinden biri olan Genç Osman Camii’ni ve üst tarafında da bir “Av Köşkü” yaptırmıştı. Ve ayrıca cami ile köşk arasında bir hamam ve köşkün de doğu tarafına bağ yaptırmıştı. Caminin kıble duvarına isâbet eden sağ ve sol iki tarafına yaptırılan ve 1990’lara kadar akar vaziyette kalan iki çeşme ise, kışları sıcak, yazları da buz gibi soğuk akmasıyla ünlenmişti. Günümüzde sağdaki çeşme halen yerinde durmakla birlikte soldaki çeşmeden günümüzde eser kalmamıştır. Çengelköy için salatalık ne ise Güngören içinde bamya oydu. Suyunun tatlı ve toprağın verimli olması nedeniyle birçok üzüm bağları ve sebze yetiştiriciliği vardı.

                Şu anda ise Merkez Mahallesi ve Merter bölgesi tekstil piyasası bakımdan çok önemli ticari merkez haline gelmiştir. Köyiçinde bulunan kebapçıların maharetli elleriyle yapmış olduğu kebaplar ayrı bir lezzet pınarıdır. Çoğu zamanda Tozkoparan bölgesindeki kentsel dönüşüm sorunlarıyla ünlenen Güngören ama ne yazık ki gereği kadar tanıtılmamıştır.

                Hem resmi veya hem de özel kurumların gerekli tanıtıma önem vermesi sonucunda Güngören ilçemize eminim gerekli zenginliğe ve tanınabilirliğe kavuşacaktır. Yurtdışına tekstil konusunda verilecek reklamlar ve festivaller, kebap günleri adı altında yapılacak faaliyetler Güngöreninimizi hem Türkiye’ye hemde Dünyaya tanıtıcaktır.

                Bizlerde, bazı arkadaşlarımızın “Güngören Nere” diye sorularına muhattap kalmayız böylece. Bizlerde Daha Yaşanabilir, Daha Tanınmış , Refah Seviyesi Yüksek  Bir Güngören İçin Mücadele Edeceğiz.

Şimdilik Esen Kalın.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Güngören Nöbetçi Eczaneler

Anket

E-Bülten Aboneliği