Telefon
WhatsApp
Gökhan ARSLAN Köşe Yazısı: Büyükşehir Belediyeleri ile İlçe Belediyeleri Arasında Ki Yetki Sorunları Son Buluyor

Kısaca özetlemek gerekirse bunların en başında büyük bir kısmının ölçek genişlemesinden kaynaklandığı görülmektedir. Özellikle büyükşehir belediyelerinin ilçeleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi görev ve yetki çatışmalarına neden olmaktadır. Bu ilişkide büyükşehir belediyesinin ilçe belediyeleri üzerinde kullanabileceği gücünün ve yetkilerinin daha fazla olması bu belediyeleri ilçe belediyeleri karşısında üstün kılmaktadır. Ölçek genişlemesinin ortaya çıkardığı bir başka sorunda hizmeti sunan birim ile hizmetten yararlanacak birimler arasındaki mesafenin oldukça uzamasıdır. Mesafe uzadıkça maliyetlerde artmaktadır. Birbirinin sınırı olan bölgelerde aynı hizmeti sunan büyükşehir ve ilçe belediyelerinin birimleri arasında koordinasyon sorunları ortaya çıkmaktadır. İl ve ilçe merkezine uzak mesafelere şehir içi ulaşım hizmetlerinin götürülmesi belediyenin görevidir. Ancak hangi belediyenin bu sorumluluğu nasıl yerine getirileceği tartışılmaktadır. Büyükşehirlerde kırsal alan ayrımının ortadan kaldırılarak tüm il topraklarının kentsel alana dahil edilmesi bu yörelerde yaşayan inşaların hayvancılık faaliyetlerini yapmalarına engel teşkil etmektedir. Bundan etkilenen ilçeler içinde İstanbul’da Silivri, Arnavutköy, Şile gibi ilçeler yer almaktadır. Sorunun çözümü için kırsal ve kentsel bölgeler ayrımı yapılmalıdır. Büyükşehir sınırları içeresinde aynı hizmetin farklı belediyeler tarafından sunulması ya da aynı belediye tarafından şehrin farklı yerlerine farklı kalitede hizmet sunulması vatandaşlar tarafından hoş karşılanmamaktadır.

Belediyelerin karar ve yürütme organları seçimle işbaşına geldiğinden dolayı farklı siyasi görüşten ve toplumsal kesimlerden insanlardan oluşmaktadır. Belediye başkanları aynı siyasi görüşten olsalar dahi geleceğe yönelik hedefler çakıştığı taktirde büyükşehir uzlaşıdan çok mücadele alanı haline gelmektedir.

Yeni reform yasası vatana, millete hayırlı olmasını Cenab-ı Haktan niyaz eder, siz değerli okurlarıma esenlikler dilerim.

 

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Güngören Nöbetçi Eczaneler

Anket

E-Bülten Aboneliği